Solutia gasita de romanii din Danemarca pentru a-si invata copiii limba si traditiile romanesti

0
1575

Romanii care au ales cu ani in urma sa traiasca in Danemarca vor, totusi, ca nimeni din familie sa nu-si uite tara de origine, limba si traditiile. Asa ca au decis sa infiinteze pentru copiii lor Scoala romaneasca din Copehanga.

Este frecventata in fiecare duminica de elevi cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani, care studiaza, timp de 3 ore, limba si literatura romana, geografie si istorie.

12 copii, imbracati in straie populare, invata la Scoala romaneasca din Copenhaga, intr-o sala impodobita cu obiecte traditionale.

Oana Gradinaru, initiatorul proiectului: „Avem 2 grupe de varsta. Lucram foarte mult la limba romana, invatam sa scriem, sa vorbim, invatam poezii, cantece si tot ce tine de traditile si obiceiurile noastre romanesti.”

Beatrice Rotaru, mama unui elev:”Prima schimbare am vazut ca el citea scrisul la televizor in romana, ceea ce pentru mine a fost un soc, pentru ca inainte nu citea deloc.”

Cursurile se tin in fiecare duminica de cativa profesori voluntari, care nu pun note. Acestia predau, pe langa limba si literatura romana, si geografie si istorie.

Copiii au mai invatat si dansuri populare. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Ambasadei romane din Copenhaga si a Parohiei Ortodoxe.

Orice copil este binevenit, iar pentru inscriere parintii trebuie sa completeze o cerere, pe care o pot lua de pe site-ul scolii sau de la biserica din oras.

http://stirileprotv.ro/stiri/international/solutia-gasita-de-romanii-din-danemarca-pentru-a-si-invata-copiii-limba-si-traditiile-romanesti.html


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.