AcasăPrima paginaTVR in Danemarca: Unde se avântă vulturii şi eolienele

TVR in Danemarca: Unde se avântă vulturii şi eolienele

O echipă TVR a filmat în premieră, la aproape 90 de m înălţime, în nacela unei turbine eoliene de pe coasta de vest a Danemarcei. Danezii spun că România are un potenţial foarte mare în producţia de energie eoliană, dar o piaţă imatură, cu piedici legislative care alungă investitorii. În Danemarca, un sfert din consumul intern de energie este asigurat de eoliene.

O echipă TVR a filmat, în premieră, la aproape 90 de metri înălţime, în nacela unei turbine eoliene de pe coasta de vest a Danemarcei. Un material în exclusivitate realizat de Alexandra Bogdan şi Mircea Tîrnăcop.

În Danemarca, parcurile de eoliene nu sunt foarte întinse, pentru că turbinele au o capacitate mare de producţie. Ca să ajungem în nacelă, urcăm cu un lift în care încap doar două persoane, relatează reporterul TVR Alexandra Bogdan, din inima uneia dintre cele mai mari turbine construite în Danemarca. De multe ori, specialiştii care asigură întreţinerea turbinei sunt nevoiţi să urce în turn pe scări. Călătoria cu liftul este prea lungă pentru întreaga echipă.

Turbinele sunt urmărite şi comandate de caculator. În centrul de comandă din Aarhus, sunt monitorizate 25 000 de turbine, inclusiv cele din România. Specialiştii primesc din „morile de vânt” informaţii privind temperatura, umiditatea sau viteza vântului. Unele eoliene ating şi 140 de metri înălţime, iar acolo unde se ajunge greu, service-ul se asigură cu elicopterul.

sursa : http://m.stiri.tvr.ro/article/29408


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura