AcasăDanemarcaRegina Margareta a 2-a, a Regatului Danemarcei împlineste astazi 76 de ani...

Regina Margareta a 2-a, a Regatului Danemarcei împlineste astazi 76 de ani (n. 16 aprilie 1940)

Prințesa Margareta s-a născut la Palatul Amalienborg, Copenhaga, fiind fiica prințului moștenitor Frederik al IX-lea al Danemarcei și a prințesei Ingrid. A fost botezată la 14 mai 1940. Pentru că regele Christian al X-lea a fost și rege al Islandei, ca un tribut adus oamenilor din Islanda, prințesa a primit și numele islandez Þórhildur.

Nașii prințesei au fost: regele Christian al X-lea al Danemarcei, Prințul Knud al Danemarcei, Prințul Axel al Danemarcei, regele Gustaf al V-lea al Suediei, Prințul Moștenitor Gustaf Adolf al Suediei, Prințul Gustaf Adolf al Suediei, Ducele de Connaught.

Mottoul oficial al reginei este Ajutorul lui Dumnezeu, iubirea poporului, puterea Danemarcei.

Margareta are două surori mai mici: Prințesa Benedikte a Danemarcei (n. 1944), care trăiește în Germania și regina Anne-Marie a Greciei (n. 1946), care trăiește la Londra.

Relatii cu Romania :

Margareta descinde prin tatăl său din regii Danemarcei iar prin mama sa din suveranii suedezi. Bunicul matern a fost regele Gustav al VI-lea al Suediei iar bunica maternă, Margaret a Marii Britanii care era nepoata reginei Victoria.

Margareta s-a născut la o săptămână după invazia germană în Danemarca. După vârsta de cinci ani își începe școala într-o clasă special amenajată la palat.

În momentul nașterii ei, numai descendenții masculini puteau urca pe tronul Danemarcei, însă din motive de succesiune la tron, legile au fost modificate. Procesul de schimbare a constituției a început în 1947, când a devenit clar că regina Ingrid nu va mai avea alți copii. Moștenitorul prezumptiv era unchiul său, prințul Knud, însă popularitatea lui Frederick și a fiicei lui a început procesul complicat de modificare a constituției.
Această propunere a trebuit să fie trecută prin două parlamente și printr-un referendum, care a avut loc la 27 martie 1953. Noul act de succesiune permite descendenților feminini să acceadă la tronul Danemarcei similar cu cel utilizat în Regatul Unit.

După majorat devine regenta a regatului și face studii de drept și filozofie la Universitatea din Copenhaga. Ulterior studiază dreptul constituțional, științele politice și economice și limbile străine la universități prestigioase din lume.

Regele Frederik al IX-a a murit în 1972 și a fost succedat la tron de prințesa Margareta la 14 ianuarie 1972 care a devenit primul suveran danez de sex feminin.

La 10 iunie 1967, prințesa Margareta a Danemarcei s-a căsătorit cu un diplomat francez, Henri de Laborde de Monpezat, la Biserica Navale. Laborde de Monpezat a primit titlul de „Alteța Sa Regală Prințul Henrik de Danemarca”. Din căsătorie au rezultat doi copii: Frederik André Henrik Christian, prințul moștenitor al Danemarcei care s-a născut la 26 mai 1968 și Joachim Holger Waldemar Christian, prinț al Danemarcei născut la 7 iunie 1969. Regina și Prințul Henrik au opt nepoți: prințul Christian, prințesa Isabella, Prințul Vincent, Prințesa Josephine, Prințul Nikolai, Prințul Felix, Prințul Henrik și Prințesa Athena.

Mottoul oficial al reginei este Ajutorul lui Dumnezeu, iubirea poporului, puterea Danemarcei.

 

sursa : wikipedia

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca
<