Acum mai bine de 1oo de ani , sculptorul Edward Eriksen a imortalizat în bronz povestea lui H.C. Andersen și de atunci micuța statuie a adunat în jurul ei milioane de povești,zvonuri,legende și mistere , care toate la un loc , i-au sporit faima.

A devenit un loc atât de cunoscut , încât a atras ca un magnet nu doar turiști ci și oameni dornici să se impregneze efemer cu o fărâmă din celebritatea statuii. Dornici să se facă auziți,remarcați sau să ajungă pe prima pagină a ziarelor sau la jurnalele de știri,mulți au recurs la acte și gesturi extreme.

Statuia a fost pictată,îmbrăcată în fel și chip,decapitată sau ciuntită de brațe. De la neo-naziști,comuniști sau ecologiști până la adepți LGBT sau extremiști religioși , toți s-au „dat în spectacol” sub privirile reci ale Micuţei Sirene. Ba chiar Guvernul danez a încuviințat (pt o imensă sumă de bani) ca pt o vreme,statuia să fie expusă la Shanghai.

Valul de proteste al opiniei publice a fost atât de mare , încât Guvernul a revenit și a „repatriat” prematur simbolul orașului Copenhaga , ba mai mult , Parlamentul a legiferat ca statuia să nu mai părăsească niciodată locul pe care este amplasată.

Cei care au atentat la „liniștea” și integritatea statuii , fie au plătit fie și-au consumat repede gloria , Mica Sirenă e tot acolo , sporndu-și cu fiecare zi și fiecare astfel de eveniment , celebritatea și faima.

Poate vă întrebați de ce vă spun toate aceste lucruri acum ?! Ei bine , ceea ce am văzut în weekend în Piața Victoriei , mi-a reâmprospăt povestea acestui faimos loc din Copenhaga. Dincolo de „fauna” pestriță și ciudată care a populat Piața în aceste zile , am un singur gând , nu poți știrbi prestigiul unui simbol , nici măcar făcând lucruri îngrozitoare. Nimeni nu are Piața Victoriei pe semnătură. Nimeni nu poate pretinde că legitimează sau validează Piața , eventual e invers. Așa cum am știut-o noi în ultimii ani , Piața Victoriei a fost mai mult decât un loc , a fost o stare de spirit și pe asta nu se poate face nimeni stăpân. Unii au încercat să se caţere. Vor plăti sau își vor consuma „gloria” . Piața Victoriei e tot acolo și mai mult , e în inimile noastre , unde nu pot năvălii toți neaveniții.

Alin Stanciu
malinsta.dk@gmail.com

mai mult la :  /www.comisarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.