AcasăDanemarcaDanemarca: Prima rugăciune într-o moschee rezervată femeilor

Danemarca: Prima rugăciune într-o moschee rezervată femeilor

În prima moschee condusă de femei dintr-o țară scandinavă, la Copenhaga, s-a ținut vineri prima rugăciune interzisă bărbaților, transmite AFP, preluată de Agerpres. Circa 60 de femei, dintre care doar jumătate musulmane, au asistat la predica imamului de sex feminin Saliha Marie Fetteh.

Proiectul „feminismului islamic” a fost gândit de fondatoarele sale ca o modalitate de luptă împotriva islamofobiei. Moscheea Mariam, deschisă acum șase luni într-un apartament de pe o stradă comercială din capitala daneză, este menită să demonstreze femeilor că pot „lua puterea”, a declarat Sherin Khankan, una dintre fondatoare, care în prezent se pregătește pentru a deveni imam.

Intenția inițială a fost ca moscheea să permită femeilor imam să se roage în fața unei asistențe mixte, dar ulterior ideea a fost reconsiderată. „S-a dovedit că majoritatea comunității dorește o rugăciune de vineri exclusiv pentru femei”, a explicat Sherin Khankan, agenției AFP. Ea s-a născut în Danemarca, mama ei este finlandeză, iar tatăl ei — sirian.

noname-1

Proiectul a suscitat și critici pentru că nu merge destul de departe pe linia promovării femeilor. Juristul danez de origine siriană Nasser Khader consideră „insuficientă” decizia de a nu permite femeilor să se roage în fața unei asistențe mixte într-o țară ca Danemarca, recunoscută pentru deschiderea față de egalitatea între sexe.

Foto: Women in the World / Twitter


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura